Masturbarea are o groază de beneficii pentru organism și merită să trecem în revistă câteva dintre ele.
Niște savanți olandezi au monitorizat activitatea cerebrală a subiecților în timpul orgasmului și au descoperit că zona creierului responsabilă pentru senzațiile de frică și anxietate se dezactivează, pur și simplu, în acel moment. Sigur, nu e un tratament pe termen lung, dar te calmează pe moment.
Orgasmul eliberează o cantitate mare de oxitocină în organism, care – prin acțiunea ei – reduce nivelul de cortizol. Cortizolul e supranumit „hormonul stresului” și mai este asociat cu depresia, creşterea în greutate sau boli cardiace. Deci e bine să mai scazi din el.
Asta știai deja, dar există o explicație științifică pentru buna dispoziție de după orgasm. Un alt efect secundar al eliberării de oxitocină e creșterea nivelului de endorfine, neurotransmițători care suprimă durerea și-ți dau o senzație de euforie.
Din „Human Sexual Response” aflăm că femeile care se masturbează pe la începutul ciclului menstrual au parte de mai puține crampe decât în mod normal în acea perioadă a lunii. Se pare că responsabil e fluxul de sânge crescut acolo jos – MAI crescut, să zicem. În plus, să ne amintim de endorfinele despre care am vorbit mai devreme, care reduc durerea la modul general.
Masturbarea solicită mușchii pelvieni și, pe termen lung, poate fi considerat un exercițiu fizic. În cazul bărbaților, treaba asta ajută la prevenirea disfuncției erectile și a incontinenței urinare, conform noizz.ro.
Sigur, toate beneficiile astea le poți obține și prin sex, că – până la urmă – orgasmul e același. Dar dacă n-ai cu cine, improvizezi.